Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2022 09:47 - Къде са се дянали прабългарите?
Автор: belezhki1 Категория: История   
Прочетен: 2417 Коментари: 7 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Проблемът е, че в областта няколко десетилетия поред е имало истински терор. Почти всички селища са били превзети и унищожени. Но както милион пъти казах - не се възстановяват онези във вътрешността на Добруджа, където към печенежския фактор се добавя и климатичния фактор. За населените пунктове на юг, в Балкана и Предбалкана чак такъв апокалипсис няма. Те или не са били въобще превзети или са били наскоро възстановени. Така че, население, което да е носител на езика и традициите на първото царство има откъде да се вземе.

Проблемът е друг, не в приемствеността между ПБЦ и ВБЦ. Проблемът е къде са се дянали прабългарите неславяни. И понеже не знаем, общо взето можем само да изказваме повече или по-малко вероятни хипотези.

Тази, която на мен ми изглежда относително вероятна, е горе долу такава:

След приемането на християнството и особено след избиването на 52 рода, т. е. на сериозен процент от аристокрацията от Борис, прабългарите са маргинализирани. Езикът на мнозинството от населението, та дори и като лингва франка на държавата е славянски. Езикът на църквата е славянски, съответно за славяноезичните църковната практика е на родния език, а за неславяните църквата остава една чужда, насила наложена и вероятно враждебна институция. Езикът на двора е очевидно славянски, поне официално. Старата аристокрация вероятно в значителна степен е поизклана и губи позиции, за сметка на нова, свързана с владетеля и с християнството и вероятно в значителна степен славянска или славянизирана.

Т. е. какво имаме на лице: Едно население, което в ежедневието си не ползва славянски език, съответно или въобще не е християнизирано, или е християнизирано повърхностно. Съответнно - безписмено. Население, чиито традиции се гледат откровено враждебно при двора. До степен, че дори обличането на традиционни дрехи е един вид фронда. Население, което вероятно частично е запазило номадски традиции в Добруджа.

След като се случва и византийското завоевание, те са вече още по-маргинализирани. После идват печенегите, унищожават повечето селища. Населението е частично избито, частично се разпръсква в райони с непрабългарско мнозинство и се асимилира, а частично се смесва с нахлулите варвари. И в дунавските крепости се появяват именно смесени, миксоварвари.

Сега приемаме най-вероятната хипотеза за тюркски език на това население или поне на част от него. За едни тюркоговорящи и нехристияни или само по име християни тюркоговорящите езичници печенеги вероятно са били по-близки от християните ромеи и славяни и миксът с печенеги, а после и с узи е бил вероятно доста улеснен.

От 11 век насам без прекъсване до наши дни в района на Добруджа и Делиормана живее и тюркоезично население - печенеги, узи, кумани, татари, турци. Вероятно в тях се изгубвата следите на оригиналните аспарухови прабългари.

Колкото до традициите - Забележи, че Калоян се позовава само на християнски владетели, даже не и на Крум! Традициите на Крум са прекъснати.

П. П. Плиска също е унищожена от печенегите.



Гласувай:
2



1. dobrodan - Едно голямо браво за този постинг.
21.06.2022 11:25
Очаквам допълнение, ако, разбира се, авторът намери за необходимо!
цитирай
2. belezhki1 - Очаквам допълнение, ако, разбира ...
21.06.2022 12:22
dobrodan написа:
Очаквам допълнение, ако, разбира се, авторът намери за необходимо!


Взето е от thornforum , въпросите към автора там в темата за печенегите.
цитирай
3. dobrodan - Този форум, който посочи... заслужаваш черпене :).
21.06.2022 15:16
Поразгледах :):):). Лелеййй!
Благодаря ти искрено. Добре ще е и нашите бетонни мозъци да хвърлят по един поглед там.
Не знам кой е Thorn, обаче е свършил сериозна работа.
Добре де, отново болният въпрос: след като нашите историци ги знаят тия неща, защо на народа се пробутва плявата в учебниците?!
цитирай
4. liubitel - Не ми харесва,
23.06.2022 23:45
Не ми харесва, но звучи правдоподобно.
През15 век Османците са обявили всички тюркскоговорещи в лудогорието за Турци,
Пък и хората не са имали против.
Предполагам думите "славяни" се отнасят за Тракийските племена,които се разселили
след Римското нахлуване на Балканския полуостров.
цитирай
5. belezhki1 - турците никой не са обявявали за ...
25.06.2022 23:55
турците никой не са обявявали за турци по това време. тогава съществено е било дали са били мюсюлмани или не.

казвайки славяни, имам предвид ИМЕННО славяни. автохтонските глупости - в кофата. славяните не са тракийски племена, а тракийските племена през римско време са практичеси асимилирани и доста поизбити при варварските нашествия.
цитирай
6. barin - Постепенно изчезват и се претоп...
27.06.2022 19:47
Постепенно изчезват и се претопяват прабългарите. Впрочем погрешно е да се наричат 'прабългари", защото не са различни от българите. С течение на времето сме се премесили с други народи, много от тях тюркски. Останалите във Волжка България според мен изчезват по-бързо от тукашните. Особено след приемане на исляма.
Поздрави!
цитирай
7. shtaparov - "Пра"–Българите са си ...
31.07.2022 00:26
"Пра"–Българите са си тук и днес с тази разлика че са били предимно руси и червенокоси,а после генът на тъмните коси и очи у нас се засилил поради смесване на Българите с Траки и "славяни" (СКЛАВИ!). Езикът,който говорим е "пра"-Български- не е турски или "славянски"! Има научни дфанни,които удрят в земята мита за "славяните"- всички "пра"-Българи,които останали свободни се наричат и днес БЪЛГАРИ а онези,които станали роби на авари и хазари са наречени "славяни" (т.е. РОБИ)! У нас поробени Българи не е имало- затова не е имало и "славяни". Такива е имало само в Сърбия, Чехия, Русия, Украйна, Хърватска и пр.- затова "славяните" са там!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: belezhki1
Категория: Други
Прочетен: 102850
Постинги: 114
Коментари: 44
Гласове: 176
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031